Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.
De activerings e-mail gemist?


Login met gebruikersnaam, wachtwoord en sessielengte
28 Augustus 2006, 07:31:26

Pas de kleur aan:
Kleding voor Medische diensten, Reddingsbrigades, Ambulance, GHOR en EHBO!
Zoek:     Geavanceerd zoeken
+  ZiekenhuisForum
|-+  Forums per discipline
| |-+  Verpleegkundigen IC, CCU en SEH
| | |-+  controle medicatie met recept en werkdruk
« vorige volgende »
Pagina's: [1] Print
Auteur Topic: controle medicatie met recept en werkdruk  (gelezen 216 keer)
tamaartje
Junior lid
**
Offline Offline

Geslacht: Vrouw
Berichten: 6


Dit forum is het helemaal !


controle medicatie met recept en werkdruk
« Gepost op: 8 Juli 2004, 21:47:48 »

Wij werken op een ic/ccu en wij zijn gewend om elkaar te controleren als het gaat om medicatie toediening. Dit geldt voor een paracetamol tot aan noradrenaline. De manier waarop wij conroleren staat echter ter discussie. Wij zeggen: kijk 1200 mg aumentin voor Hr...... Wij tonen daarbij echter niet de medicatieopdracht/het recept. Dit zou wel moeten. Wij zoeken naar een vorm waarbij dit haalbaar is gezien de werkdruk. Voortdurend het recept tonen lukt misschien nog wel, maar wat met medicatie die telefonisch afgesproken is of waarvan nooit een recept is geschreven. Telkens de medische status halen?
Gelogd
Paul SEH
Global Moderator
Erelid
*****
Offline Offline

Geslacht: Man
Berichten: 2796


Medic will help


E-mail
Re:controle medicatie met recept en werkdruk
« Antwoord #1 Gepost op: 12 Juli 2004, 10:13:42 »

Op de SEH controleren we elkaar bijna niet. Wel de leerlingen controleren we. Ook hier vaak eenmalige medicatie die mondeling of telefonisch wordt afgesproken.
Gelogd

SEH-verpleegkundige
traumaheli
Erelid
*****
Offline Offline

Geslacht: Man
Berichten: 301


Anesthesie Medewerker i.o.


WWW
Re:controle medicatie met recept en werkdruk
« Antwoord #2 Gepost op: 12 Juli 2004, 12:35:04 »

op de ok is er controle door de stickers.
de ampullen medicatie komen binnen bij de apotheek, die plakker er vervolgens stickers op met het hoe en wat (naam, houdbaarheid, mg), ook op bijv zetpillen zitten die stickers. Zodra wij de medicatie op trekken plakken we de sticker op de spuit. verder wordt het niet gecontroleerd door een ander voor het inspuiten. wel als we steriel iets aan geven bijv bij spinaal, zodat de anesthesist weet wat ie optrekt.

Vervolgens wordt er op de registratielijst opgeschreven hoeveel en wat je gaf, en de sticker gaat op een appart vel, wat weer terug gaan naar de apotheek dit ivm het bestellen van medicatie.
Met de opiaten loopt er nu een proef, dat die niet meer in eigen beheer/op vooraad liggen, maar met een vastgesteld aantal naar de ok komen in een box. vervolgens moeten de stickers terug naar de apotheek en dan wordt er geteld. dit om misbruik /eigen gebruik ( Knipoog ). Als er niet evenveel in gaat als eruit gaat wordt je erop aan gesproken, dus je bent zelf verantwoordelijk.
Helaas is de test niet goed op gezet, want de test loopt op 4 van de 15 kamers, die hebben dus nog wel centrale voorraad, wat inhoud dat er stickers van andere kamers gepakt worden om de lijstjes kloppend te maken.....
Gelogd

groet Daniel
ellebasi
Erelid
*****
Offline Offline

Geslacht: Vrouw
Berichten: 252


Altijd bereid u te helpen!

teirlinck_isabelle@hotmail.com
WWW E-mail
Re:controle medicatie met recept en werkdruk
« Antwoord #3 Gepost op: 12 Juli 2004, 12:51:50 »

Ik werke eveneens op CCU. Bij ons sosms eens wat problemen mr nt altijd. Wij hebben een medisch voorschrift van de arts, die ga je per shift volgen! De vroegdienst gaat bij zijn eerste toer alle medicatie op voorziene bald aanrekenen voor ganse shift! Idd medicatie die nieuw opgestart wordt of aangepast, ga je dan erbij op aanrekenen! Dus per shift is men verantwoordelijk voor het aanrekenen en geven van de medicatie! Telkens je de medicatie gegeven hebt zet je daar je paraf bij, zo kan men zien wie wat gegeven heeft! Bij telefonische aanpassing van de medicatie: op medische voorschrift is hier plaats voor voorzien, dan noteer je daarbij cfr Dr....

Wat betreft het controleren... ligt in de handen van die vpk e! Je moet zelf verantwoordelijkheid opnemen om alles nog eens te controleren op medisch voorschrift!

Gelogd

CCU verpleegkundige steeds bereid u te helpen http://clik.to/verpleging
Paul SEH
Global Moderator
Erelid
*****
Offline Offline

Geslacht: Man
Berichten: 2796


Medic will help


E-mail
Re:controle medicatie met recept en werkdruk
« Antwoord #4 Gepost op: 13 Juli 2004, 19:21:28 »

Bij de opiaten volgt er achteraf een controle van de apotheek. Maar dan met name omtrent de hoeveelheid bestelde en toegediende medicatie. Zelf controleren we dit ook elke keer als je een opiaat pakt om bij een patient toe te dienen. Dan controleer je hoeveel er nog overblijven op papier en in de doos.
Gelogd

SEH-verpleegkundige
Vlekkie
Erelid
*****
Offline Offline

Geslacht: Vrouw
Berichten: 845

Verpleegkundige algemene chirurgie

vlekkie_22@yahoo.com
E-mail
Re:controle medicatie met recept en werkdruk
« Antwoord #5 Gepost op: 16 Juli 2004, 21:54:34 »

Hey Tamaartje,

Hebben jullie die medicatiecontrole in een protocol ofzo vastgelegd. Dus staan die afspraken op papier? Het is namelijk zo dat ze bij ons in het ziekenhuis ook deze controle willen invoeren, op sommige afdelingen worden iv-tjes wel dubbel gecheckt, maar de rest niet. Er is nu een hevige discussie ontstaan over de haalbaarheid hiervan. Opiaten worden bij ons ook op afdeling dubbel gecheckt en vervolgens bij de apotheek.

Hoop dat je (of iemand anders) kan helpen. Alle info is welkom!

Groet en alvast bedankt
Gelogd
Jos Kaldenhoven
Global Moderator
Erelid
*****
Offline Offline

Geslacht: Man
Berichten: 327WWW E-mail
Re:controle medicatie met recept en werkdruk
« Antwoord #6 Gepost op: 21 Augustus 2004, 06:51:59 »

De werkdruk als excuus aanvoeren om problemen te hebben met het laten controleren van medicatie door 2 personen vind ik op zijn zachts gezegd "apart". Als er echt prijs wordt gesteld op het laten controleren van medicatie dan is er ook een werkwijze te vinden waarin het dubbel controleren wel lukt. Er zijn genoeg afdelingen waar dit wel werkt, dus waarom is dat dan bij andere afdelingen zo'n probleem?!
Gelogd
Pagina's: [1] Print 
« vorige volgende »
Ga naar:  

Powered by SMF 1.1 RC3 | SMF © 2001-2006, Lewis Media

Het ZiekenhuisForum is een initiatief van