Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.
De activerings e-mail gemist?


Login met gebruikersnaam, wachtwoord en sessielengte
18 augustus 2006, 08:10:55

Pas de kleur aan:
Kleding voor Medische diensten, Reddingsbrigades, Ambulance, GHOR en EHBO!
Zoek:     Geavanceerd zoeken
+  ZiekenhuisForum
|-+  Algemeen
| |-+  Studenten/Leerlingen
| | |-+  VERPLEEGKUNDIG REKENEN
« vorige volgende »
Pagina's: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 11 Print
Auteur Topic: VERPLEEGKUNDIG REKENEN  (gelezen 4337 keer)
marion
Erelid
*****
Offline Offline

Geslacht: Vrouw
Berichten: 200

bouvrouwtje@hotmail.com
E-mail
Re: VERPLEEGKUNDIG REKENEN
« Antwoord #50 Gepost op: 24 februari 2005, 10:24:33 »

Joehoe!!! Gefelciteerd! Grijns
Gelogd

verpleegkundige IC neonatologie
Paul SEH
Global Moderator
Erelid
*****
Offline Offline

Geslacht: Man
Berichten: 2786


Medic will help


E-mail
Re: VERPLEEGKUNDIG REKENEN
« Antwoord #51 Gepost op: 24 februari 2005, 13:00:52 »

Proficiat. Goed gedaan.  Lachebek
Gelogd

SEH-verpleegkundige
Jacques Schenk
Erelid
*****
Offline Offline

Geslacht: Man
Berichten: 318


24613827 jacques_schenk@hotmail.com
WWW
Re: VERPLEEGKUNDIG REKENEN
« Antwoord #52 Gepost op: 24 februari 2005, 13:03:42 »

netjes hoor !
Succes met de rest van de studie......
Gelogd

Treat the patient, not the number ...
Leerlingpiet
Nieuw lid
*
Offline Offline

Berichten: 2


Re: VERPLEEGKUNDIG REKENEN
« Antwoord #53 Gepost op: 8 mei 2005, 20:52:04 »

Ik heb ze zelf ook even gemaakt, volgens mij zijn dit de antwoorden:

Injecties

1.   gevraagd 80 mg, aanwezig 25mg/ml dus benodigd 80/25 = 3.2 ml
2.   gevraagd 50 IE, aanwezig� 100 IE/ml, dus benodigd 50/100 = 0,5 ml per dag
3.   gevraagd 2 gram, aanwezig 500 mg/4ml, dus benodigd 2000/500 * 4 ml = 16 ml
4.   gevraagd 60 mg, aanwezig 40 mg/ml, dus benodigd 60/40 = 1.5 ml
5.   gevraagd 80 mg, aanwezig 2mg/ml, dus benodigd 40 ml

Infuus

6.   totale hoeveelheid is 2450 ml, druppelsnelheid = 50 dr/min
50 dr/min = 2.5 ml/min,
Voorraad is dus voldoende voor 2450/2.5 = 980 minuten = 16 uur en 20 minuten
11.00 uur + 16 uur 20 min = 03:20� dus om tien voor half vier leeg

7.   totale hoeveelheid is 1500 ml, snelheid is 20 dr/min = 1 ml/min
dus voldoende voor 1500/1=1500 minuten is 25 uur.
donderdag om 12:00 uur dus leeg

8.   In 10 uur dient 1500 ml gegeven te worden, dit is 150 ml per uur, is 2.5 ml/min
aantal druppels is dus 2.5 x 20 = 50 druppels/minuut

9.   Totale hoeveelheid is 1500 ml, snelheid is 28 druppels per minuut
aantal minuten is 1500 x 20/28 = 1071 minuten = 17 uur en 51 minuten
Eindtijd is dus 07:00 + 17�51 = 00:51 of te wel 9 voor enen �s nachts

10.   Totale hoeveelheid is 800 ml, snelheid is 24 druppels per minuut
aantal minuten is 800 x 20/24 = 666� minuten = 11 uur en 6 minuten
Eindtijd is dus 10:00 + 11�06 = 21:06 of te wel 6 over negen �s avonds

Zuurstof

11.   Aanwezig is (PxV) 20 x 24 = 480 liter
verbruik is 2 l/min, dus voldoende voor 240 minuten = 4 uur
(als je de fles helemaal zou laten leeglopen wat we natuurlijk niet doen)

12.   aanwezig is 67 x 10 = 670 liter
verbruik is 1.25 l/min dus voldoende voor 670/1.25 = 536 minuten = 8 uur 56 minuten

13.   Aanwezig is 75 x 40 = 3000 liter
Verbruik is 2 l/min dus voldoende voor 1500 minuten = 25uur
Dus leeg op dinsdag om 20:00 uur
(Er van uitgaand dat we in de tussentijd niet stiekem van zomer naar wintertijd wisselen)

14.   Aanwezig is 115 * 40 =� 4600 liter
Verbruik is 2 l/min dus voldoende voor 4600 / 2 = 2300 minuten = 38 uur en 20 min.
maandag 19:00� + 38 uur 20 minuten = woensdag 09:20 uur leeg


Grapjurk Lachebek

Ik narekenen. Helemaal in de stress voor mn toets morgen. Heeft niemand gezien dat je twee!! fouten hebt gemaakt Huilen

nl: Bij vraag zes ga je uit ven een starttijd van 11:00 uur i.p.v 14:00

en bij vraag 13 ga je uit van 2l O2 p/m i.p.v. 3l O2 P/m

volgens mij is het antwoord op vraag 6 dus vrijdag 06:20 am
en het antwoord op vraag 13 Woensdag 4:40 am. Knipoog

Groet'n Peter
Gelogd
Dani�lle71
Senior lid
****
Offline Offline

Geslacht: Vrouw
Berichten: 26

eerstejaars


Re: VERPLEEGKUNDIG REKENEN
« Antwoord #54 Gepost op: 7 november 2005, 14:55:42 »

Mede dankzij de opgaves in deze topic heb ik vandaag mijn toets in ��n keer gehaald! Een 10 Yes! de kop van de toetsen is eraf.....nu de rest nog pfff.
Tnx allemaal� Knipoog
Gelogd

Groetjes, Dani�lle
Jacques Schenk
Erelid
*****
Offline Offline

Geslacht: Man
Berichten: 318


24613827 jacques_schenk@hotmail.com
WWW
Re: VERPLEEGKUNDIG REKENEN
« Antwoord #55 Gepost op: 7 november 2005, 15:48:18 »

Citaat
Grapjurk

Ik narekenen. Helemaal in de stress voor mn toets morgen. Heeft niemand gezien dat je twee!! fouten hebt gemaakt
nl: Bij vraag zes ga je uit ven een starttijd van 11:00 uur i.p.v 14:00
en bij vraag 13 ga je uit van 2l O2 p/m i.p.v. 3l O2 P/m
volgens mij is het antwoord op vraag 6 dus vrijdag 06:20 am
en het antwoord op vraag 13 Woensdag 4:40 am.�
Groet'n Peter

Je hebt helemaal gelijk, iets te slordig gelezen, maar ja de manier van uitrekenen staat er gelukkig bij, dus als je dat snapt moet het toch lukken.
Dat je de foutjes er uit haalt geeft aan dat je het snapt !
Ik heb mijn antwoorden even aangepast om verdere verwarring te voorkomen, bedankt voor je tip !
groeten

Jacques
Gelogd

Treat the patient, not the number ...
Mutske
Senior lid
****
Offline Offline

Geslacht: Vrouw
Berichten: 35


rmutske@hotmail.com
WWW E-mail
Re: VERPLEEGKUNDIG REKENEN
« Antwoord #56 Gepost op: 8 november 2005, 20:15:21 »

JAAAAAAAAAAAA ik heb vandaag ook mn cijfer voor verpleegkundig rekenen terug gekregen en heb ook een 10 *O*
Gelogd

Een kennis is iemand met wie je lacht, een vriend is iemand met wie je ook huilt
Paul SEH
Global Moderator
Erelid
*****
Offline Offline

Geslacht: Man
Berichten: 2786


Medic will help


E-mail
Re: VERPLEEGKUNDIG REKENEN
« Antwoord #57 Gepost op: 9 november 2005, 19:58:00 »

Dani�lle en Mutske proficiat met het behaalde resultaat. Op naar de volgende toets.  Knipoog
Gelogd

SEH-verpleegkundige
anoli
Volledig lid
***
Offline Offline

Berichten: 15

Ilona@hotmail.com
Re: VERPLEEGKUNDIG REKENEN
« Antwoord #58 Gepost op: 20 november 2005, 13:14:14 »

hallo allemaal, 

ik snap dus van de verdunningen helemaal niks  Rollende ogen

voorbeeld van een vraag : te maken 3 l fysiologische zoutoplossing. In voorraad zoutoplpossing 10 %. Hoeveel van de voorraad neemt U en hoeveel water voegt U eraan toe VerbaasdVerbaasdVerbaasdVerbaasd

of : maak 5 l lyortholoplossing van 5 %. Je hebt 45 %. VerbaasdVerbaasdVerbaasdVerbaasdVerbaasdVerbaasdVerbaasdVerbaasd??

Weet iemand hoe je dit moet berekenen ?
Gelogd
Jacques Schenk
Erelid
*****
Offline Offline

Geslacht: Man
Berichten: 318


24613827 jacques_schenk@hotmail.com
WWW
Re: VERPLEEGKUNDIG REKENEN
« Antwoord #59 Gepost op: 20 november 2005, 13:39:50 »

hallo allemaal,�
ik snap dus van de verdunningen helemaal niks� Rollende ogen
voorbeeld van een vraag : te maken 3 l fysiologische zoutoplossing. In voorraad zoutoplpossing 10 %. Hoeveel van de voorraad neemt U en hoeveel water voegt U eraan toe VerbaasdVerbaasdVerbaasdVerbaasd

Deze vraag kun je zo niet beantwoorden, je mist namelijk de gewenste concentratie van de uiteindelijke oplossing.

Citaat
maak 5 l lyortholoplossing van 5 %. Je hebt 45 %. VerbaasdVerbaasdVerbaasdVerbaasdVerbaasdVerbaasdVerbaasdVerbaasd??
Weet iemand hoe je dit moet berekenen ?

Dit is wel te berekenen

Je vooraad is 9x zo geconcentrrerd als je gewenste oplossing, dus je hebt 9 x minder voorraad nodig om de zelfde hoeveelheid werkzame stof te krijgen.
Van je vooraad pak je dus 1/9 van 5 liter is 555,6 ml
Omdat je totaal 5 liter moet hebben vul je dit aan met 5000-555.6 = 4444.4 ml (van het opgegeven verdunmiddel)

In zijn algemeenheid kun je dus zeggen:
benodigde hoeveelheid voorraad = gewenste hoeveelheid oplossing * concentratie van je gewenste oplossing/ concentratie van je vooraard

of Volumevooraad = Volumeoplossing * Concentratieoplossing / Concentratievooraad
De rest vul je aan met het opgegeven verdunmiddel (water of zo)
Gelogd

Treat the patient, not the number ...
Pagina's: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 11 Print 
« vorige volgende »
Ga naar:  

ZiekenhuisForum | Powered by SMF 1.1 RC1.
© 2001-2005, Lewis Media. Alle rechten voorbehouden.

Het ZiekenhuisForum is een initiatief van