ZiekenhuisForum

Forums per discipline => Verpleegkundigen IC, CCU en SEH => Topic gestart door: Jacques Schenk op 1 September 2005, 08:52:02Titel: De IC (slecht) in het nieuws
Bericht door: Jacques Schenk op 1 September 2005, 08:52:02
Ze moeten jullie (werkgevers) wel hebben, vandaag 2 artikelen over de kwaliteit op ICU afdelingen, een nederlandse http://www.telegraaf.nl/binnenland/24846551/Alarm_om_medische_zorg_op_ic.html
(waar in telegraafstijl ook de ambu verpleegkundige een veeg krijgt)
en het betreffende artikel van de inspectie: http://www.igz.nl/bestanden/Rapport%202005-09%20Intensieve%20zorgen.pdf
en een engels artikel:
http://www.medscape.com/viewarticle/510594?src=hp32.infocus


Titel: Re: De IC (slecht) in het nieuws
Bericht door: Bram op 1 September 2005, 10:01:41
tja en op sommige momenten kan ik me die kritiek best voorstellen als ik eerlijk moet zijn, niet altijd, maar in sommige gevallen denk ik pff doe wat


Titel: Re: De IC (slecht) in het nieuws
Bericht door: Tintin op 1 September 2005, 13:17:49
Helaas, helaas...ze hebben gelijk!!
En dan weet de inspectie nog maar het topje van de ijsberg... :(


Titel: Re: De IC (slecht) in het nieuws
Bericht door: ic-pleeg op 4 September 2005, 20:34:16
Het is weer eens typisch Nederlands dergelijke artikelen breed ui te meten in de pers. Schandalig hoeveel fouten er wel niet in de zorg gemaakt worden!!

Wel heren 'deskundigen' ik heb een nieuwtje voor jullie, in de zorg worden net zoveel fouten gemaakt als bij de boekhouders, alleen kan deze laatste groep het met een streek Tippex (spreekwoordelijk) oplossen. In de zorg lukt dit natuurlijk niet.

Ik ben het volledig eens met de stelling dat we allemaal kritisch naar ons functioneren moeten kijken en hier verbeterpunten uit moeten halen. Fouten maken is menselijk en dus in veel gevallen niet te voorkomen, geef die fouten dan wel toe, de patiënt (of nabestaande) heeft hier recht op.

Danny.


Titel: Re: De IC (slecht) in het nieuws
Bericht door: Tintin op 5 September 2005, 09:15:10
Ik heb het rapport eens goed doorgelezen, en daar zitten  toch aardig wat verbeterpunten in. Met name voor de kleinere IC's. Ik herken er veel in en hoop dat dit rapport een reden zal zijn in de organisatie van deze IC"s eens flink wat te gaan veranderen. Met name de medische organisatie geeft hiaten in de zorg en daar is geen woord van gelogen!!

En als je leest dat een groot deel van de IC's zichzelf als klasse II of III indeelt terwijl ze I of II zijn...dan getuigd dat ook niet echt van veel inzicht.

Als je het rapport met de juiste instelling leest dan kan je er een hoop verbeterpunten uithalen die volkomen terecht zijn. Ik zou het een goede ontwikkeling vinden als er een regelmatige visitatie plaats zou vinden op de IC's in het land. Gewoon ter controle...


Titel: Re: De IC (slecht) in het nieuws
Bericht door: Joost op 5 September 2005, 17:01:28
Ach, het is altijd goed kritisch te zijn, maar om dit inderdaad zo breed uitgemeten te zien, lijkt mij ook niet helemaal nodig. Of gaat elk onderzoek naar het funtioneren van een instelling of bedrijf gepubliceerd worden? Er lijken mij wel andere zaken belangrijker op dit moment om aan te werken, bijv. de omgangsvormen en houding naar elkaar toe van de mensen in Nederland oid.


Titel: Re: De IC (slecht) in het nieuws
Bericht door: Tintin op 5 September 2005, 18:34:57
Zo "breed uitgemeten" is het nu ook weer niet...veel rapporten/off.onderzoeken van het ministerie zijn in te zien. Het is nu ook weer niet zo dat het huis aan huis verpreid is ofzo!

Als je de juiste link weet kan je het inzien...net zoals zoveel rapporten...bouwfraude etc...


Titel: Re: De IC (slecht) in het nieuws
Bericht door: ic-pleeg op 5 September 2005, 19:10:50
Hallo Tintin,

Ik ben het met je eens dat alle rapporten met de juiste link zijn in te zien. Zoals gezegd vind ik het ook goed dat we onszelf eens een spiegel voorhouden.

Wat betreft huis aan huis verspreiding: in onze regio heeft meer dan 90% van de huisgezinnen een krant. Het bereik van een melding in de krant is dus statistisch groter dan bij een huis-aan-huis verspreiding (het papierbakfenomeen).

Danny.


Titel: Re: De IC (slecht) in het nieuws
Bericht door: Joost op 6 September 2005, 06:53:24
Zo breed is het nu ook weer niet dat het aan huis verspreid wordt, maar de media springt er wel weer erg happig op in, met allerlei krantenkoppen die doen denken dat het einde van de wereld nabij is.  En dat valt mi dan ook wel weer mee.  Het lijkt mij meer sensatie honger, en waarschijnlijk voor niets want er gaat zoals altijd toch maar weinig veranderen.


Titel: Re: De IC (slecht) in het nieuws
Bericht door: Cardiopleeg op 7 September 2005, 01:30:58
Ik denk dat je deze raporten zeker kan gebruiken je om van je fouten te leren. Maar zeker ook van de fouten die anderen maken.
Het is inderdaad zeker jammer dat er IC's zijn die er een andere mening op na houden dan de commissie. Maar dat wil nog niet zeggen dat er geen goede zorg wordt verleent. Stel dat we iedereen overplaatsen waarvan we zeggen, die is echt ziek. Kan mij niet voorstellen dat andere (grotere centra) hierop zitten te wachten.

Verder is het wel een trend (zeker van het NOSJournaal) om alles gelijk zorgelijk te noemen en op deze manier onrust te zaaien. Zover ik weer gaan de meeste mensen nog steeds niet tussen 6 plankjes onze IC af, dus zal het met de medische zorg redelijk goed zitten. Tuurlijk zijn er verbeterpunten, maar dat blijft altijd (mits je kritisch naar jezelf(afdeling) blijft kijken).

Groet
Cardiopleeg


Titel: Re: De IC (slecht) in het nieuws
Bericht door: Jan A. op 7 September 2005, 10:55:57
Als je het rapport goed leest zie je vanzelf dat er eindelijk eens de fouten benoemd worden die we elke dag onder ogen zien. Veelal overschatten IC's zich. Maar wie is dat fenomeen "IC" dat zich overschat?
Dat zijn de intensivisten, het managementteam maar ook de IC-verpleegkundigen. De Ic verpleegkundigen op een level 2 IC die eigenlijk maar een level 1 IC is, en het nooit anders gewend is, doet evengoed mee aan die overschatting. Dat ligt aan de positie en de zelfstandigheid van de IC verpleegkundigen. Als je dan ook ziet dat er mensen opgeleid worden op level 1 IC's vraag ik me persoonlijk af welke standaard je probeert te bereiken met een uniforme opleiding. Is het niet zo dat je , na je opleiding , in principe universeel inzetbaar dient te zijn en continu up to date moet zijn. om een continuiteit van hoge zorg aan de patient te kunnen waarborgen?
Het wordt eens tijd, denk ik, dat we zelf ook eens met kritiek moeten leren omgaan en niet ons direkt focussen op het feit dat er nou iemand erachter is gekomen dat er iets mis is.


Titel: Re: De IC (slecht) in het nieuws
Bericht door: Tintin op 8 September 2005, 17:18:02
Ik heb gewerkt en ben opgeleid op een level 3 ICU (academisch), werk nu op een level 1/2 ICU.

"Wij" hebben ook sepsis/MOF/ARDS patiënten. Buikligging is geen probleem.Op het moment dat ze in aanmerking komen voor CVVH gaan ze over, en dat werkt prima. Ons team bestaat voornamelijk uit mensen die uit grotere centra komen, dus de know-how is aanwezig. Of je moet opleiden op onze IC...ik denk dat je als cursist een keuze moet hebben...ik adviseer om ergens naar toe te gaan waar je "alles"een keer mee maakt...

Onderschat de kwaliteit van de level 1/2 ICU's niet...dat is een valkuil waar meerdere academische collega's in tuimelen.(ik was daar één van..). Je moet als IC's je beperkingen kennen, maar iedere opvang, hoe ziek de patiënt ook is MOET gegeven kunnen worden.

Bijkomend probleem op de kleinere IC's is dan ook nog dat er geen 24/7 intensivisten/AG(N)IO's aanwezig zijn...er komt dus juist héél veel aan op je parate kennis/praktijkervaring! Dat betekent dus dat je min of meer zelf een bahandeling start/voortzet als er 's nachts een sepsis o.i.d. binnen  komt.... en dat stukje zelfstandigheid miste ik altijd een beetje in het academische.

Je hebt/krijgt veel vrijheid waar je met de wet BIG in je achterhoofd heel secuur mee om moet gaan! En ook dat vereist kwaliteiten, dat is niet voor iedere (level3) collega weggelegd...Titel: Re: De IC (slecht) in het nieuws
Bericht door: Bram op 11 September 2005, 14:56:40
Of je moet opleiden op onze IC...ik denk dat je als cursist een keuze moet hebben...ik adviseer om ergens naar toe te gaan waar je "alles"een keer mee maakt...

het is niet altijd mogelijk om op een ICU level 3 de opleiding te volgen, want dan zou ales die kant op gaan.
Ik ga ook mijn opleiding volgen op een ICU level 1 , maar denk niet dat i kdaar altijd blijven wil, want je moet meer hebben meegemaakt voor je verder kan gaan bijv. de ambulance op.
dus mijn voorkeur heeft wel om ooit op level 3 te werken,  maar om een opleiding daar te doen is niet altijd mogelijk.


Titel: Re: De IC (slecht) in het nieuws
Bericht door: Tintin op 11 September 2005, 16:33:53
...voor op de ambu heb je de ervaring van een level 3 ICU echt niet nodig. CCU zou al volstaan...Titel: Re: De IC (slecht) in het nieuws
Bericht door: leviathan op 23 September 2005, 15:15:51
My 6 mo. old daughter was hospitalized at one of best University medical centers in Holland.
She was admitted for a PA banding.
Post-operative everything went wrong that could go wrong: cardiac arrest due to tamponade, sepsis,liver faillure, pneumonia, etc.
Turns out she was operated while she had pneumonia, this after carefull review of post-operative cxr's after her surgery.(shouldn't a carefull review be done pre-operative?)
I noticed several mistakes being made during her stay in the PICU.
Foley catheter tubing hanging over the bedrail. Oxygen tubing placed in stomach at 1liter instead of +/- 1 cm in her nostril causing severe abdominal bloating. Kangaroo feeding pump malfunctioning. Curling of the nasogastric tube in the back of her throat creating gag and cough reflexes. Infiltration of peripheral IV and trying to tell me it wasn't, but when I left the ICU for an hour and came back the IV was dc'd and restarted in her other hand.
To top it all off, she was ready to be transferred to the pediatric ward with a HR>200 and a Resp.R > 66. I protested but was told this was normal, lo and behold a cardiac arrest the same day due to tamponade where they removed +/- 200 ml old blood (thank god this happened while still in the ICU).
Fortunatly she has no neurological or any other effects from the cardiac arrest and is a happy lil baby again.
Now we are getting ready for round 2, repair of her VSD.Titel: Re: De IC (slecht) in het nieuws
Bericht door: dopie op 25 September 2005, 16:02:02
This is really a horror story. :o I can imagine there is not much trust left. Did you consider another hospital?????
I wish you all the best for round 2 and I hope your little girl will get better soon.
Good luck!!! ;)Dopie