ZiekenhuisForum

Forums per discipline => Verpleegkundigen Alle specialismen => Topic gestart door: ZusterT op 2 april 2005, 03:31:38Titel: voorkomen decubitus bij lange OK-duur
Bericht door: ZusterT op 2 april 2005, 03:31:38
Hallo allemaal,
Ik ben als verpleegkundige werkzaam op de afdeling KNO-Kaakchirurgie. Regelmatig komen patienten hier voor uitzonderlijk lange operaties, denk aan 8 tot 14 uur. Hierna zijn er veel patienten die last hebben van decubitus op de stuit, billen en hielen, in de vorm van blaren en rode plekken. Het OK-personeel heeft gezegd dat dit komt door de continue druk en daardoor slechte doorbloeding van de weefsels.
Mijn vraag is: Weten jullie of er hier iets aan te doen is? Zijn er mensen die dit herkennen en ervaring hebben met preventieve maatregelen? We willen dit namelijk graag voorkomen, veel mensen hebben hier klachten van en het herstel duurt soms erg lang.

Alvast bedankt voor de tips!


Titel: Re: voorkomen decubitus bij lange OK-duur
Bericht door: Paul SEH op 2 april 2005, 19:17:20
Ik weet niet of er per-operatief al iets aan decubitus preventie wordt gedaan. BV met een anti-decubitus matras.


Titel: Re: voorkomen decubitus bij lange OK-duur
Bericht door: Christian op 4 april 2005, 09:40:42
Is het niet erg moeilijk om een AD-matras te gebruiken bij een operatie? De matrassen die ik ken bewegen best wel, altans, de luchtkamers. Weet niet of dat erg goed is te merken bij een operatie, maar prettig lijkt me het niet voor de chirurg!

Christian


Titel: Re: voorkomen decubitus bij lange OK-duur
Bericht door: Paul SEH op 4 april 2005, 14:38:55
En hoe zijn ze schoon te maken als er veel bloed tussen loopt. Ik denk dat de beweging voor de chirurg nog wel mee zal vallen.


Titel: Re: voorkomen decubitus bij lange OK-duur
Bericht door: ZusterT op 12 april 2005, 13:38:57
We hebben al bij de OK geinformeerd en die geven aan dat ze er niets aan kunnen/willen doen. De gewone Anti-decubitus maatregelen zoals aangepaste matrassen en wisselligging zijn niet haalbaar tijdens de ok. Heeft iemand misschien ervaring met beschermende verbandmiddelen of kleine preventieve kussens o.i.d.??


Titel: Re: voorkomen decubitus bij lange OK-duur
Bericht door: pleegje op 12 april 2005, 23:03:36
Hallo,

Op de stuit kun je een driehoekig beschermmateriaal plakken dat de stuit enigszins beschermd. Ook voor de hakken kan je schuimrubberen hieltjes gebruiken. Ik zou dit toch eens met anesthesie en/of ok personeel bespreken. Mischien kan de tafel toch beter bekleed worden of blijkt de circulatie van de patiƫnt toch vaak te matig te zijn, bijv langdurig lage bloeddruk. Als men zich niet bewust is van het probleem, kan men er ook niets aan verbeteren.

Groetjes Pleegje


Titel: Re: voorkomen decubitus bij lange OK-duur
Bericht door: Hans Anesthesie op 21 april 2005, 09:57:05
Er wordt op de OK inderdaad wel naar gekeken maar vaak gemakshalve niets aan te doen.
Er zijn fantastische berschermmiddelen op de markt maar deze zijn relatief duur. Bij ons liggen de patienten op een gelmatras(verwarmd) en met de armen op armsteunen ondersteund door handoeken. Ook hiervoor zijn van die fijne gelmatjes op de markt.
De patient wordt afgedekt met wederom een verwarmingsmat. en lakens e.d.
Ad matrassen is niet bruikbaar door grootte breedte e.d.

Op een congres heb ik proefgelegen op een verwarmd luchtmatrasje. Dit is natuurlijk ideaal.
Helaas zij er toch nog operateurs die er niet van houden als er ergens lucht door heen waait i.v.m. de steriliteit. >:(

Ook moet er naar de pre operatieve voedingstoestand gekeken worden. Veel patienten zij onnodig lang nuchter. Zodoende zijn ze vatbaarder voor zaken als decubitus! Door nieuwe inzichten en nieuwe producten als pre operatieve koolhydraatrijke voeding(drank) valt er ook veel decubitus te voorkomen. ;)


ZiekenhuisForum | Powered by SMF 1.1 RC1.
© 2001-2005, Lewis Media. Alle rechten voorbehouden.