ZiekenhuisForum

Forums per discipline => Verpleegkundigen IC, CCU en SEH => Topic gestart door: tineke op 14 Januari 2005, 15:26:05Titel: deskundigheidsniveau's
Bericht door: tineke op 14 Januari 2005, 15:26:05
op de CCu waar ik werk zijn via het sociaal plan van het ziekenhuis 3 avond/nachthoofden geplaatst IVM opheffing van hun team. Ze zijn niet geschoold voor de CCU en het werkt dan ook voor geen meter!!!!.Nu wordt van ons team uit geeisd dat ze minstens een mediumcare opleiding gaan doen maar de dames voelen daar niets voor. Herkennen jullie deze situatie en wat is de oplossing hiervoor???? groetjes allemaal!!


Titel: Re: deskundigheidsniveau's
Bericht door: Paul SEH op 14 Januari 2005, 16:47:39
Geen idee. Lijkt mij meer een vraag voor het managment.


Titel: Re: deskundigheidsniveau's
Bericht door: Tinus op 14 Januari 2005, 17:47:01
Ik ken het een beetje. In het ziekenhuis waar ik werk, was de SEH 's nachts bemand door nachthoofden. Nu is er een 24-uurs bezetting van SEH-vpken. De nachthoofden wilden er wel blijven werken, maar moesten wel de SEH-opleiding volgen.

Dat wilden ze niet. Dus nu geen nachthoofden meer op SEH.


Titel: Re: deskundigheidsniveau's
Bericht door: bertje op 16 Januari 2005, 20:34:26
Lijkt mij ook een management probleem, flauw dat jullie bazen dat niet oplossen. Kan echter lelijk escaleren, er is alhier wel eens iemand in zo'n situatie tot aan de rechter toe aan het procederen geweest. Afloop weet ik niet, maar ik heb die persoon niet meer in huis gezien. Je moet al instelling iemand passende arbeid aanbieden, maar het afdelings management moet ook accord gaan. Onbekwaam personeel op de afdeling gaat voor ongelukken zorgen.


Titel: Re: deskundigheidsniveau's
Bericht door: Bernadette op 17 Januari 2005, 12:45:31
Hoe zit het dan met de aansprakelijkheid. Immers zijn ze niet geschoold, maar werken wel op een ccu. Big-wet  technisch klopt dit niet. Of werken ze altijd onder de verantwoordelijkheid van een gediplomeerde verpleegkundige? Ik kan me goed voorstellen dat je hier van baalt.  >:(
Succes, ik hoop dat jullie er snel uitkomen.


Titel: Re: deskundigheidsniveau's
Bericht door: tineke op 19 Januari 2005, 12:17:32
ze werken altijd onder verantwoording van een gediplomeerd ccu vp maar zelf vind ik het een drama,je kan niets overleggen,compexe zorg kunnen ze niet geven en de normale bed-side zorg moet weer helemaal bijgespijkerd worden,want ze hebben al jaren niet meer aan het bed gestaan. Voor de verhuizing naar de nieuwbouw vingen de avond-nachthoofden de hart en longpatienten op,en daarom vinden ze dat ze meer dan voldoende ervaring hebben om nu op de ccu ook de eerste harthulp te bemannen,dit is nu een onderdeel geworden van de ccu,maar het werk op de EHH is niet meer te vergelijken met een paar jaar geleden,er wordt gestart met medicatie,cardioversies,etc,ik vind het allemaal erg link wat er gebeurd,maar het lijkt of de dames het spreekwoord hanteren,wat niet weet wat niet deert.Het managment doet alsof ze gek zijn,de beslissing is een jaar geleden genomen om ze bij ons te plaatsen en kan niet teruggedraaid worden


Titel: Re: deskundigheidsniveau's
Bericht door: Wurmie op 19 Januari 2005, 15:54:01
Tot er een keer iets goed fout gaat waarschijnlijk...  >:(

Je zou toch van "oud avond- nachthoofden" verwachten dat ze bekend zijn met niet bekwaam is niet bevoegd...Titel: Re: deskundigheidsniveau's
Bericht door: Bernadette op 19 Januari 2005, 21:08:24
 :o Frustrerend zeg, om zo te moeten werken en onder jouw verantwoording nog wel. Hebben jullie geen functieomschrijving waarin staat dat iedere werknemer op jullie afdeling in het bezit moet zijn van bepaalde opleidingen of aantekingen?
De "oude " hoofden zullen wel denken, hier zingen we het nog wel even uit, vooral als ze toch de verantwoording niet hoeven te dragen. Wel de lusten, niet de lasten. Je mag toch op zijn minst verwachten dat ze scholing gaan volgen. Je laat een leerling toch ook niet onbeperkt blijven als deze de opleiding niet kan volbrengen? Het klinkt wellicht hard maar moet je dan wachten tot er iets fout gaat?

Succes.


Titel: Re: deskundigheidsniveau's
Bericht door: pleegje op 19 Januari 2005, 21:59:30
Hallo Tineke,

Geen leuke situatie inderdaad. Ik snap dat er soms dingen doorgedrukt worden van hogerhand, maar dan moeten er toch ook consequenties aan verbonden worden. Je kan bijv op de CCU geplaatst worden, maar dan moet je wel je kennis opfrissen door bijvoorbeeld een bijscholing, etc. Ik neem aan dat ze een functieomschrijving hebben en op die beschrijving ingeschaald zijn. Dan zijn ze daar ook op aan te spreken. Ik hoor je niet over je leidinggevende. Zorg voor voldoende steun in je team en kaart het probleem aan bij de leidinggevende.

Succes pleegje


Titel: Re: deskundigheidsniveau's
Bericht door: tineke op 10 Maart 2005, 21:40:13
hoi allemaal, sorry, poosje niet op de site gekeken, ons hoofd heeft inmiddels haar functie neergelegd,en onze nieuwe manager(ad interim) heeft nu geeisd dat de dames minstens de medium care opleiding gaan volgen,anders moet er vervangend werk voor ze worden gezocht. We hebben nieuwe functieomschrijvingen gemaakt en daaruit blijkt dat ze alleen mogen werken op de ccu op het tweede deskundigheidsniveau. Geen nachtdiensten,geen verantwoording. Voor 1 april moeten ze laten weten wat ze willen ,blijven en leren of weggaan, ik ben benieuwd. Bedankt voor jullie reacties!!!


Titel: Re: deskundigheidsniveau's
Bericht door: Paul SEH op 11 Maart 2005, 09:31:08
Laat maar eens weten hoe het is afgelopen.