ZiekenhuisForum

Forums per discipline => Verpleegkundigen Kinderafdeling en Obstetrie & Gynaecologie => Topic gestart door: Tanya op 8 Januari 2005, 15:47:18Titel: ouderparticipatie
Bericht door: Tanya op 8 Januari 2005, 15:47:18
ik volg op dit moment de opleiding toto kinderverpleegkundige.
aan het einde van deze opleiding moet ik een klinische les geven en een kwaliteitsverbetertraject presenteren. dit ga ik beide houden over ouderparticipatie op de kinderafdeling. ik weet natuurlijk hoe dit geregeld is op mijn eigen afdeling, maar vraag me vooral af hoe dit op andere kinderafdelingen in het land is geregeld. wat zijn de regels, mogelijkheden en grenzen van ieder ziekenhuis?????


Titel: Re: ouderparticipatie
Bericht door: Jos Kaldenhoven op 9 Januari 2005, 04:49:00
Tanya,

Je zou je kunnen orienteren bij de Vereniging Kind en Ziekenhuis, die daar zeker veel zinnige dingen over weten te melden (www.kindenziekenhuis.nl) en bij de Vereniging Van KinderVerpleegkundigen (www.vvkv.nl)

Succes!


Titel: Re: ouderparticipatie
Bericht door: marion op 9 Januari 2005, 13:25:10
Wat wil je weten over ouderparticipatie? In hoeverre de ouders betrokken worden in de zorg, wat ouders mogen doen op de afdeling, rechten van ouders?
Misschien kun je het iets specifieker maken


Titel: Re: ouderparticipatie
Bericht door: Tanya op 11 Januari 2005, 20:09:31
ik zou graag willen weten wat ouders mogen op jullie afdeling,
dus bijvoorbeeld: mogen ouders sondevoeding geven bij hun kind, mogen ze zelf medicatie geven?
worden er andere afspraken gemaakt met ouders van chronisch zieke kinderen?
moeten ouders, om zelf verpleegkundige handelingen uit te voeren,  een toets  ofzo afleggen?
staat ergens vastgelegd in de rapportage wat ze wel of niet mogen en vooral wie is verantwoordelijk voor als er iets misgaat? ook je eigen mening over ouderparticipatie is welkom!


Titel: Re: ouderparticipatie
Bericht door: Paul SEH op 12 Januari 2005, 05:54:42
Ouders van chronisch zieke kinderen zijn vaak zeer goed op de hoogte van het ziektebeeld. Ze gaan er vaak al jaren mee om en weten soms zelfs meer dan een verpleegkundige. Het komt toch regelmatig voor dat ik van ouders nog iets leer over een speciaal ziektebeeld wat niet zo vaak voorkomt. Op een SEH ligt het natuurlijk anders dan op een afdeling. Het kind is ook gewend dat sommige dingen op een bepaalde manier bij hun worden gedaan. En op dat vlak kun je dus nog wel het een en ander van de ouders leren. Onder toeziend oog mogen ze dan ook handelingen uitvoeren bij hun kind. Mocht er iets fout gaan dan grijp je natuurlijk in want je bent als verpleegkundige toch verantwoordelijk voor het zieke kind op dat moment.


Titel: Re: ouderparticipatie
Bericht door: marion op 12 Januari 2005, 15:03:19
ouders mogen bij ons ontzettend veel. ze zijn er 24 uur per dag welkom.
idd ouders van bv chronisch zieke zijn erg bedreven in bijv sondevoeding geven. Maar bedenk wel dat jij als verpleegkundige gedurende de periode in het zh eindverantwoordelijk bent. Daarom kijk ik altijd een keer mee met ouders hoe ze iets doen. en als ik vind dat ze het kunnen mogen ze het zelfst doen..

Bedenk dus altijd dat jij als verpleegkundige De EINDVERANTWOORDELIJKE bent, dus als er iets misgaat heb jij een probleem


Titel: Re: ouderparticipatie
Bericht door: marion op 12 Januari 2005, 15:05:07
Iv med geven wij altijd zelf, voor sv is er een aftekenlijst van wat ouders kunnen.
Monitoren moeten ze van mij afblijven of vooraf even zeggen dat ze hem uitzetten, dit verschilt per verpleegkundige, maar ik wil alarmen wel horen en dat gaat niet als ouders de alarmen afzetten,


Titel: Re: ouderparticipatie
Bericht door: Paul SEH op 12 Januari 2005, 18:24:11
Ben ik met je eens. Op de SEH moeten ze niet aan het apparatuur komen.
Medicatie wordt door de verpleegkundigen gegeven.
Je hebt gelijk dat je als verpleegkundige de eindverantwoording hebt.


Titel: Re: ouderparticipatie
Bericht door: Jos Kaldenhoven op 12 Januari 2005, 23:12:30
Oeps, Paul, iets te kort door de bocht. De ouders hebben de eindverantwoording en de verpleegkundige is verantwoordelijk voor de handelingen die hij/zij op basis van opdrachten van de arts of op basis van eigen inzicht uitvoert NA toestemming van de ouders. Is een groot verschil. Natuurlijk laten de meeste ouders het "werk"  aan de verpleegkundigen over, maar als een moeder of vader gewend is om bij haar of zijn kind b.v. bloeddruk te meten of te temperaturen, dan kan die ouder dat toch goed zelf doen?! Zeker als het kind daardoor rustiger is.


Titel: Re: ouderparticipatie
Bericht door: Paul SEH op 13 Januari 2005, 13:31:00
Je hebt gelijk Jos. Was een beetje slordig van mij. Ik ben verantwoordelijk voor mijn eigen handelen dat ik in opdracht van de arts doe. En uiteraard na toestemming van de ouder(s).
Als de ouder zelf wil tempen of tensie meten, dan ben ik wel weer verantwoordelijk dat het ook goed gebeurt. En zal het dus ook moeten controleren omdat ik diegene ben die de gegevens in de status noteert.


Titel: Re: ouderparticipatie
Bericht door: marion op 14 Januari 2005, 01:23:19
Ik vind toch dat als een kind in het ziekenhuis ligt, Jij als verpleegkundige eindverantwoordelijk bent voor de zorg van een kind


Titel: Re: ouderparticipatie
Bericht door: Paul SEH op 14 Januari 2005, 16:49:50
De zorg in opdracht van de arts en in overleg met de ouders. De zorg die de ouders zelf doen aan het kind moet dan wel door de verpleegkundige gecontroleerd en eventueel bijgestuurd worden.


Titel: Re: ouderparticipatie
Bericht door: Tanya op 15 Januari 2005, 16:08:11
dus de verpleegkundige heeft de eindverantwoording....
maar weet iemand of er ook iets officieels over de verantwoording, misschien wel landelijk, is afgesproken?????


Titel: Re: ouderparticipatie
Bericht door: Jos Kaldenhoven op 16 Januari 2005, 10:43:16
Je hebt gelijk Pieter. .....

Heb nog steeds een andere naam  ;) ;) ;)


Titel: Re: ouderparticipatie
Bericht door: Jos Kaldenhoven op 16 Januari 2005, 10:48:56
Ik vind toch dat als een kind in het ziekenhuis ligt, Jij als verpleegkundige eindverantwoordelijk bent voor de zorg van een kind
Marion, jij bent als verpleegkundige eindverantwoordelijk voor jouw zorg aan het kind. Maar of de zorg ook gegeven wordt zoals jij dat zou willen, is onderwerp van overleg met de ouders. Voorbeeld: als vanuit jouw visie een kind van 3 maanden 's-nachts om 03.00 uur een schone luier zou moeten krijgen, en de ouders vinden dat het kind niet wakker gemaakt mag worden daarvoor, dan hoor je het kind niet wakker te maken! Tenzij je in overleg  met de ouders hebt uitgelegd waarom het beter is en de ouders hebben je daarvoor toestemming gegeven....

Het voorbeeld is wellicht wat ongelukkig, maar je kunt het een beetje vergelijken met de volwassen patient die met jou afspreekt dat je hem niet wakker hoeft te maken voor een pijnstiller als hij ligt te slapen.

Verantwoordelijkheden hierover liggen onder meer vast in de Wet Geneeskundige Behandelingsovereenkomst, en natuurlijk in het Burgerlijk Wetboek.

Ook is veel over de zorg aan het zieke kind vastgelegd in nota's van de Vereniging Van Kinder Verpleegkundigen (www.vvkv.nl)


Titel: Re: ouderparticipatie
Bericht door: marion op 16 Januari 2005, 16:30:58
Ik bedoel het ook meer richting aparatuur en handelingen zoals sondevoeding geven. Daar blijf je als verpleegkundige mi eindverantwoordelijk, ook al regelen en doen ouders een heleboel zelf.


Titel: Re: ouderparticipatie
Bericht door: Paul SEH op 16 Januari 2005, 17:21:28
Heb nog steeds een andere naam  ;) ;) ;)
SORRY SORRY SORRY Jos.  :-[ :-[ :-[
Ik was helemaal in de bonen.
Ik heb het gelijk veranderd.


Titel: Re: ouderparticipatie
Bericht door: Tanya op 21 Januari 2005, 04:44:13
hallo marion,
waar vind ik die nota's dan op die site??? ik heb gezocht maar helaas niet gevonden!


Titel: Re: ouderparticipatie
Bericht door: Jos Kaldenhoven op 21 Januari 2005, 08:16:22
Tanya,

Je vindt de nota's "Algemeen Eisenkader voor de verpleegkundige zorg aan zieke kinderen" en "Een kind, een kind, een kind is zoveel meer" op deze pagina http://www.vvkv.nl/page.php?id=232&mid=
Daar zijn ze te bestellen


Titel: Re: ouderparticipatie
Bericht door: Tanya op 21 Januari 2005, 15:04:26
dankjewel!!!!!! ;D